Presentationer

Nu spelas
KÄRRINGMOSSEN

Köp biljetter här

bild: Jussi Virkkumaa

“Grymt, grotesk och kathartiskt – Enehielm och Haavisto imponerar”

“Skådespelarna kompletterar varandra perfekt och det är inte svårt att förstå varför Grus Grus beviljades Thalia-priset 2019”

“Det är en avhumanisering av människor som är allt annat än rolig, man vill blunda och fly men sitter fast i stolen.Därför blir också upplevelsen av katharsis så stor och obeskrivligt skön då det slutligen visar sig att fulheten går att torka bort”

-Katja Sandqvist, HBL

 

”Kärret ligger still. Ur tomma intet uppenbarar sig två varelser. Två hårdkokta kärringar har vaknat från sin tid i ide, och de är inte nöjda över att de legat i glömska. Världen har förändras – men inte till det bättre. En skamlös uppgörelse kan börja. Kärringarna lyfter klackarna i taket – och du är bjuden på kalas! En förändring är värd att firas i gott sällskap”

Kärringmossen är en unik hybrid av fysisk teater, clowneri och skådespelarkonst. Arbetsgruppen har inspirerats av bouffon-tekniken – en specialgren inom clowneri där groteska karaktärer tar skamlöst itu med orättvisor och hyckleri. De “fula” och nästan mytiska karaktärerna lockar oss “vackra” till både skratt och förfäran.

Kärringmossen har sin urpremiär på Åbo Svenska Teater (OBS! endast två föreställningar), varefter föreställningen ses på Red Pearl women’s clown festival 2020 (H:fors) och i repertoaren för Teatteri Avoimet Ovet (H:fors). Föreställningen turnerar på svenska och finska.

De härliga kärringarna på scen porträtteras av den unika Cris af Enehielm och Grus Grus Teaters egna charmerande clownmagister Janna Haavisto!

”Som inspirationskälla har fungerat – förutom bouffon-tekniken – en anekdot om hummerns skalbyte. De två kärringarna på scen längtar också efter en förändring, ett slags skalbyte, en reningsprocess. Det är just det de önskar fira. Men ibland glömmer de riktingen, mister meningen med det hela, precis som vi människor” säger Sofia Molin, regissör för föreställningen.

”Det är fint att praktisera en ny teknik som kombinerar många färdigheter. I traditionell clowneri vill clownen bli älskad av publiken. Bouffon-clownen provocerar, och frågar inte av publiken vad som är okej eller inte. Publikrelationen är befriande.” säger Janna Haavisto som portätterar den ena av de två kärringarna på scen.

”Föreställningen har en viss punk-anda. Det får mig att minnas 70- och 80-talets stämmning i Homo$ -gruppen, det är roligt att igen kräla runt i en likadan atmosfär som den. Världen ser annorlunda ut idag, förr fick man vara fräckare – man visste inte var gränserna går, när människor blir sårade eller upprörda som nuförtiden” säger Cris af Enehielm, skådespelare, och den andra kärringen på scen.

Pressmeddelande Kärringmossen

Gästspel på Åbo Svenska Teater:

FRE 31.1 kl.19:00 -URPREMIÄR

TOR 6.2.2020 kl. 19:00

 

Gästspel på Punainen Helmi-festivalen (H:fors):

13.2.2020 klo 20:00

 

Gästspel på Teatteri Avoimet Ovet (H:fors):

22.5.2020 (suomeksi)

23.5.2020 (ruotsiksi)

 

 

Regi: Sofia Molin

Dramaturg: Ville Kurki

Manus: Sofia Molin med arbetsgrupp

På scen: Cris af Enehielm och Janna Haavisto

Koreografi: Sandrina Lindgren

Ljuddesign: Kalle Terästö

Scenograf-visualist: Johanna Latvala

Ljusdesign: Jarkko Forsman

Foto: Jussi Virkkumaa

Producent: Leo van Aerschot och Marjo Pyykönen

 

Följ med turnétidtabellen på Grus Grus Teaters hemsidor, vi kanske åker just till din ort!

PSST! Skolor! Åbo skolor kan använda sig av Elämyspolku-möjligheten i samband med biljettuppkör för denna föreställning!

Gruppförsäljning: 18 € / biljett (gruppens minimistorlek 10 pers.)

 

Föreställningen understöds av Finlands scenkonstkommission, Egentliga Finlands konstkommission, Svenska kulturfonden, Suomen kulttuurirahasto, Svenska teaterföreningen i Finland och Garantiföreningen för Svenska Teatern.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se den nya teasern här: https://vimeo.com/387765577/ec840336ff

Pressfoton finns här: https://www.dropbox.com/sh/jsft6i9fuidksgo/AABfQGw6ll5npC6PeXHT460Wa?dl=0

 

Turnén understöds av Cefisto