Esitykset

Ohjelmistossa ja Kiertueella
KÄRRINGMOSSEN (ÄMMÄSUO)

kuva: Jussi Virkkumaa

“Hurjaa, groteskia ja katarttista – Enehielm ja Haavisto tekevät vaikutuksen”

“Näyttelijät täydentävät toisiaan täydellisesti, eikä ole vaikeaa ymmärtää miksi Grus Grus Teatteri sai Thalia-palkinnon 2019”

“Esityksessä on ihmisen epäinhimmillistämistä, joka on kaikkea muuta kuin hauskaa – tekee mieli ummistaa silmät ja paeta, mutta istun tiukasti kiinni tuolissa. Siksi katarsiksen kokemuksesta tulee sanoinkuvaamattoman ihana, kun lopulta saa huomata, että rumuuden voi pyyhkiä pois”

-Katja Sandqvist, HBL

 

“Tämä esitys ei ollut, eikä pyrkinytkään olemaan mikään hervottoman hauska anekdootti ihmisten käyttäytymisestä, vaan ennemminkin terävästi rakennettu puheenvuoro maailmanmenosta.”

“Näyttelijä-kuvataiteilija Cris af Enehielmin ja klovnimaisteri Janna Haaviston rumankauniilla sekä tietoisen ylivedetyssä ällöttävyydessään suorastaan rakastettavilla ämmillä ei tuntunut olevan mitään rajoja. Puhetta pulppusi ja fyysisen teatterin kaikkia keinoja käytettiin suvereenisti.”

“Johanna Latvalan luoma tavaraa pullisteleva suomiljöö, jonka Jaakko Forsmanin hämyiset valot muuttivat mielikuvitukselliseksi, oli kuin toisesta ulottuvuudesta.”

-Annikki Alku, Demokraatti

 

“ÅST:n Studionäyttämöllä Ämmäsuon universumista tulee aistikylläinen dystopiakuvaus, jota ei helposti unohda”

-Frida Maria Pessi, Turun sanomat

 

”Hiljaisuus lepää suomaiseman yllä. Kaksi olentoa ilmestyvät keskuuteemme kuin tyhjästä. Kaksi kovaksikeitettyä akkaa heräävät horroksestaan, tyytymättöminä unohduksiin vaipumisestaan. Maailma on muuttunut, eikä paremmaksi. Häpeilemätön möyhintä voi alkaa. Akat pistävät jalalla koreasti – ja sinäkin olet saanut kekkerikutsut! Muutosta on hyvä juhlia hyvässä seurassa”

Kärringmossen (Ämmäsuo) on fyysisen teatterin, klovnerian ja näyttelijäntyön ainutlaatuinen hybridi. Hahmojen innoitus on lähtöisin bouffon-tekniikasta – teatterin ja klovnerian erityislajista, jossa groteskit hahmot ruotivat rohkeasti epäkohtia ja tekopyhyyttä. Bouffonissa ”rumat”, miltei myyttiset hahmot pilkkaamalla naurattavat ja kauhistuttavat ”meitä kauniita”.

Kärringmossen (Ämmäsuo) sai ruotsinkielisen ensi-iltansa ÅST:llä 31.1.2020.

Rakastettavina ämminä näyttämöllä ihastuttavat uniikki Cris af Enehielm ja Grus Grus Teatterin oma korvaamaton klovnimaisteri Janna Haavisto.

”Inspiraationlähteenä esitykseen on bouffon-tekniikan lisäksi toiminut eräs anekdootti hummerin kuorenvaihdoksesta. Esityksen akat kaipaavat myös muutosta, eräänlaista kuorenvaihdosta, puhdistautumisprosessia. Sitä he pyrkivät juhlimaan. Mutta he saattavat välillä unohtaa suunnan ja menettää merkityksen kokemuksen, samalla tavalla kuin me ihmiset”, sanoo Sofia Molin, esityksen ohjaaja.

”On hienoa harjoittaa uutta tekniikkaa, jossa yhdistyy monta eri osaamisalueita. Klovneriassa klovni haluaa yleisön rakkautta. Bouffon taas provosoi, eikä kysele yleisöltä onko tämä ok. Yleisösuhde on vapauttava”, sanoo Janna Haavisto, näyttelijä ja toinen esityksen akoista.

”Mä kuvailisin prokkiksen tyyliä punk-meiningiksi. Se muistuttaa mua 70- ja 80-luvun meningistä Homo $ -ryhmän kanssa, kiva päästä taas sen tyyppiseen maailmaan mönkimään. Maailma on eri näköinen tänään, ennen sai olla törkeämpi – ei tiedetty missä rajat, milloin ihmiset närkästyy tai loukkaantuu kuten nykyään”, sanoo Cris af Enehielm, näyttelijä ja toinen esityksen akka.

Lue lisää esityksestä ja työryhmän ajatuksista lehdistötiedotteesta: Lehdistötiedote Karringmossen

Seuraa kiertueaikataulua tällä sivulla, ehkä tulemme juuri sinun kaupunkiisi!

Rider Kärringmossen (ENG)

 

 

Vierailu Punainen Helmi-festivaalilla:

13.2.2020 klo 20:00

 

 

 

Ohjaus: Sofia Molin

Dramaturgi: Ville Kurki

Käsikirjoitus: Sofia Molin ja työryhmä

Näyttämöllä: Cris af Enehielm ja Janna Haavisto

Koreografia: Sandrina Lindgren

Äänisuunnittelu: Kalle Terästö

Visuaalinen suunnittelu: Johanna Latvala

Valosuunnittelija: Jarkko Forsman

Kuvat: Jussi Virkkumaa

Tuottaja: Leo Van Aerschot ja Marjo Pyykönen

 

 

Esitystä tukevat Suomen kulttuurirahasto, Taike, Varsinais-Suomen taidetoimikunta, Samuel Huberin taidesäätiö,  Svenska kulturfonden, Svenska teaterföreningen i Finland, Garantiföreningen för Svenska Teatern

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katso uusi teaseri täältä: https://vimeo.com/387765577/ec840336ff

Pressikuvat löytyvät täältä: https://www.dropbox.com/sh/jsft6i9fuidksgo/AABfQGw6ll5npC6PeXHT460Wa?dl=0

 

 

Esityksen kiertuetta tukee Cefisto